Σίδηρος
Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές αιμικού σιδήρου που απορροφάται και αξιοποιείται πολύ περισσότερο από τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Ο σίδηρος είναι σημαντικός στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, την παραγωγή ενέργειας και την εγκεφαλική ανάπτυξη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο σε παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους και ασθενείς
Πρωτεϊνη
Το μοσχαρίσιο κρέας είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Σύμπλεγμα Βιταμινών B
Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρόσληψης των βιταμινών του συμπλέγματος Β, που περιλαμβάνει τη ριβοφλαβίνη, τη νιασίνη, το παντοθενικό οξύ, τη βιταμίνη Β6 και ειδικότερα τη βιταμίνη Β12, η οποία δεν υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες σε φυτικά προϊόντα. Η έλλειψη της Β12, μπορεί να προκαλέσει απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, ενώ σε σοβαρότερα στάδια και βλάβες στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
Ψευδάργυρος
Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου για το ανοσοποιητικό σύστημα θρεπτικού συστατικού που συμβάλλει στην αύξηση των παιδιών και την επούλωση των τραυμάτων. Ο ψευδάργυρος απορροφάται καλύτερα από το κρέας παρά από τις φυτικές τροφές. Οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας, χρειάζεται να καταναλώσουν 50% περισσότερο ψευδάργυρο για να απορροφήσουν την αναγκαία για τον οργανισμό ποσότητα.
Σελήνιο
Το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή Σεληνίου, μιας αν τιοξειδωτικής ουσίας, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνη D
Πρόσφατη Βρετανική μελέτη έδειξε ότι κάποια μέρη του μοσχαριού αποτελούν χρήσιμη πηγή βιταμίνης D, που συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών.
Περιεκτικότητα σε Λίπος
Όταν αποβάλλεται όλο το ορατό εξωτερικό λίπος, το άπαχο κρέας που απομένει είναι σχετικά χαμηλό σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα που είναι βλαβερά για την υγεία. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να μειώσει και άλλο την περιεκτικότητα σε λίπος. Για παράδειγμα με το ψήσιμο σε σχάρα ή στο φούρνο αποβάλλεται αρκετό από το λίπος. Επίσης οι ζωμοί που παρασκευάζονται από τα οστά του ζώου και το άπαχο κρέας και είναι πλούσιοι σε κολλαγόνο, όταν ψυχθούν μπορεί να αφαιρεθεί από αυτούς το επιπλέον λίπος που παραμένει στην επιφάνεια.
Βιταμίνη Ε και Οργανικό Σελήνιο
Οι ζωοτροφές με τις οποίες εκτρέφονται οι μόσχοι μας είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη Ε και Οργανικό Σελήνιο, στοιχεία τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνουν τις φυσικές ιδιότητες τους κρέατος. Χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των στοιχείων αυτών λοιπόν, το κρέας δεν οξειδώνεται και ως φυσική συνέπεια παραμένει κόκκινο και χυμώδες διότι δεν διασπώνται οι ίνες του.